Hur ofta ska man byta fönster?

Hur ofta ska man byta fönster? Den frågan är betydligt svårare att svara på än när man ska byta fönster. Man ska byta fönster om det innebär att man sänker sina uppvärmningskostnader rejält eller om ens gamla fönster blivit så dåliga att fukt och mögel hunnit få fäste i fönsterkarmarna.

OLIKA MATERIAL HÅLLER OLIKA LÄNGE

Gamla kärnvirkesfönster av den typ som finns i de flesta äldre hus i Skandinavien kan faktiskt hålla nästan hur länge som helst om man bara förnyar ytskiktet med några års mellanrum. Träfönster från 70- och 80-talet har sämre rykte och tar snabbt stryk om de utsätts för svåra väder- och vindförhållande.

FÖNSTER AV MODERNA MATERIAL

Träfönster av lägre kvalitet kan man behöva byta efter 20 år eller i värsta fall ännu snabbare. Idag är träfönstren bättre än för 30 år sedan men om man vill köpa nya fönster som håller riktigt länge kan aluminium eller plastprofiler vara en bra lösning. Inte nog med att de håller länge, det är även fönster som inte kräver så mycket underhåll.

Hur ofta ska man byta fönster?

FÖNSTER SKA HÅLLA LÄNGE

Fönster som inte håller längre än 20 år får anses som kortlivade i dagens läge. Faktum är att gamla fönster av svenskt kärnvirke hör till de mest varaktiga fönstertyperna som finns, men fönster med moderna aluminiumprofiler kan vara ett riktigt bra val om man vill ha fönster som håller i många decennier. Köper du däremot ett hus med träfönster från 80-talet är det förmodligen hög tid att byta.